To BIM or to die!

Een plafond dat veel te laag werd geplaatst omdat er te weinig ruimte over was voor het leidingwerk. Een muur in een gebouw die drie keer moest worden afgebroken omdat tekeningen niet bleken te kloppen. Of dat er jarenlang werd betaald voor onderhoud aan een lift die er helemaal niet bleek te zijn. Stuk voor stuk waargebeurde voorbeelden die de faalkosten tijdens bouwen en beheren van bouwprojecten flink omhoog joegen.

Het zijn bovendien fouten die met BIM, dat staat voor Bouw Informatie Model, niet zo snel zouden voorkomen. BIM is een methode om goedkoper, sneller en innovatiever te bouwen. Aan de hand van software wordt een gebouw in 3D inzichtelijk gemaakt. En tegenwoordig kun je met een VR-bril bovendien alvast een kijkje nemen in het nog te bouwen project. Eventuele fouten worden met deze methode in één oogopslag duidelijk en kunnen van tevoren worden gecorrigeerd, waardoor faalkosten in de ontwikkel- en bouwfase tot wel 20 procent kunnen worden teruggedrongen.

Maar ook tijdens de beheerfase kan BIM een uitkomst zijn want faalkosten kunnen in dit stadium zelfs tot 45 procent worden teruggebracht. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat faalkosten tijdens de beheerfase door dataverlies €2,40 per vierkante meter bedragen. Vastgoedbeheerder Jan-Jaap Zijl van het Erasmus Medisch Centrum zei ooit in een interview dat zijn complex van 500.000 vierkante meter jaarlijks 1,2 miljoen euro of bijna 50 miljoen euro in veertig jaar tijd verliest. Logisch dat het EMC volop aan de slag is gegaan met BIM om deze kosten fors terug te dringen. Wil je blijven innoveren? Dan kun je wat dat betreft niet meer om digitalisering heen. Zoals Alexander Pastoors van de Bond van Nederlandse Architecten ooit zei “Het is to bim or to die!”

Ed den Boer is ondernemer en initiatiefnemer van hetnationaalbimplatform.nl 

Copyright ©  Pandeo

Onze partners zijn lid van:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram