Amsterdammers kunnen via de site

https://knoop-woz.nl/Angular/apps/openlayers3/index1.html#/form/c837641d-5eae-409f-8e2a-69e15f866c29/false//mapform//index

de WOZ-waarde van hun eigen huis en dat van hun buren opvragen, en de uitkomsten vergelijken. Dat biedt huiseigenaren meer kans fouten in de door de gemeente vastgestelde waarden te ontdekken.

De gemeente voert bovendien via een andere site gefaseerd de mogelijkheid in om kenmerken van de eigen woning, zoals de oppervlakte, te laten aanpassen. De stadsdelen Noord en West doen al mee aan deze toets, Centrum, Zuidoost en Nieuw-West zijn volgend jaar aan de beurt.

WOZ-waarde som verhoogd
Het blijkt dat één op de vier huiseigenaren meedoet aan de toets. De WOZ-waarde werd vervolgens bij dertig procent van de eigenaren veranderd.

Niet bij iedereen die wijzigingen aan wil laten brengen wordt de WOZ-waarde verlaagd. Bij zeven procent van de eigenaren was de melding juist aanleiding om de WOZ-waarde te verhogen. Bij 23 procent werd de WOZ-waarde verlaagd.

Kock beoogt via de meldingen te komen tot betere, preciezere WOZ-waardes. Aanpassingen bij een van de huiseigenaren die wijzigingen opgeeft leiden gemiddeld nog tot twee extra aanpassingen bij andere woningen.

Hele stad corrigeert mee
De WOZ-waarde is voor alle partijen van belang omdat diverse belastingen zijn gebaseerd op de WOZ-waarde. Amsterdam heft op basis van de WOZ-waarde 160 miljoen euro aan onroerendgoedbelasting.

De nieuwe WOZ-toets is beschikbaar vanaf donderdag 20 oktober. 36.000 huishoudens in Zuid en Oost ontvangen half oktober de uitnodiging WOZ-gegevens te controleren en aanpassingsverzoeken te doen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de hele stad mee gaat doen aan de toets.

Copyright ©  Pandeo

Onze partners zijn lid van:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram