Amsterdam bouwt minimaal 18.000 woningen in Haven-Stad

16-11-2016 | LAATST GEWIJZIGD: 18-11-2016

Amsterdam krijgt met het nieuwe Haven-Stad een gebied waar tussen de 18.000 en 40.000 woningen verrijzen. Daarmee heeft het college van B en W ingestemd. Nergens binnen de Ring kent Amsterdam een gebied waar de stad momenteel met zo veel woningen wordt uitgebreid.

Grofweg bestaat Haven-Stad, dat 650 hectare telt, uit drie gebieden: de Sloterdijken, het havengebied en de Noordelijke IJoevers. De ligging van Haven-Stad is ideaal: tien minuten fietsen van het centrum, met volop mogelijkheden tot recreëren.

De verbouw tot 2040 verloopt in fases. De drie gebieden worden in samenhang ontwikkeld, zodat een goede mix van woningen, bedrijven, culturele en stedelijke voorzieningen ontstaat. Die combinatie van werken en wonen in een prettige leefomgeving staat dan ook in alle drie locaties voorop. Binnenkort begint de bouw van de eerste woningen in Sloterdijk Centrum.

Wethouder Grondzaken en Ruimtelijke Ordening, Eric van der Burg: 'Amsterdam groeit elk jaar met 11.000 nieuwe inwoners. De hoge ambities van Haven-Stad zorgen voor meer mogelijkheden. De behoefte aan woningen is groot en de ruimte is beperkt. Daarom is het gebied straks dichtbebouwd zoals bijvoorbeeld in de Rivierenbuurt, het Amstelkwartier en de Vara-strook.'

In Koers 2025, waarin de gemeente woningbouwlocaties in kaart bracht, is een aantal gebieden aangewezen dat sneller dan normaal wordt ontwikkeld. Zo moet de sterke groei van de bevolking, bedrijvigheid en het toerisme worden opgevangen. Met het plan voor Haven-Stad maakt de gemeente de weg vrij om ook die beschikbare ruimte in de stad optimaal te benutten.

De vele woningen en bedrijvigheid betekent ook extra verkeer. Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden om het gebied goed te ontsluiten met openbaar vervoer en fiets en welke investeringen in de infrastructuur dat vraagt.

Haven-Stad biedt ruimte voor experimenten en betrekt de nieuwste inzichten in de ontwikkeling van de gebieden. In Sloterdijk Centrum is de verbouw al begonnen, later volgt Sloterdijk I. De gebieden in Noord en bij de haven beginnen daarna.

Copyright ©  Pandeo

Onze partners zijn lid van:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram