VERKOCHT

Wolvenplein 27, Voormalige penitentiaire inrichting

bedrijvencomplex
vraagpr.: €veiling
m² prijs: €
rendement: %
gebruiksopp.: 
perceelopper.: 
inhoud:
diversen: opslagruimtemagazijnparkeerplaats
garage / parkeerplekken: ja
veel
type: bedrijvencomplex
bouwjaar: 1852
energielabel: niet bekend
locatie: drukke weg

Omschrijving:

Voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein

Het Rijksvastgoedbedrijf biedt middels openbare inschrijving met voorselectie de voormalige PI Wolvenplein aan. Het gevangeniscomplex is prachtig gelegen aan de singel van de binnenstad van Utrecht en gemakkelijk bereikbaar vanaf de uitvalswegen en met het openbaar vervoer. De omgeving is gemengd met historische en nieuwbouwwoningen en kantoorgebouwen.

Complex
Het monumentale complex is een ontwerp van Isaäc Warnsinck en A.J. van Gendt uit 1851-1852. De vleugelgevangenis heeft een kruisvormige opzet, waarbij één vleugel tot administratie- en directiegebouw diende en de overige waren ingericht als cellenvleugels. Naderhand is de gevangenis uitgebreid, onder andere in 1903 met een kerkgebouw naar ontwerp van Willem C. Metzelaar. In 2001 heeft de toenmalige Rijksgebouwendienst een ingrijpende restauratie van het gevangeniscomplex afgerond.

Het ontwerp voor de ombouw van strafgevangenis tot bajes voor de gerechtelijke opvang van verslaafden en stadsgevangenis kwam begin deze eeuw van de hand van Rijksgebouwendienst-architect Marc van Roosmalen. Hij liet zich hierbij inspireren door de ruimtelijkheid en sfeer uit de tijd van oplevering van de gevangenis. Het complex is sinds 2015 in tijdelijk beheer bij De Vrije Wolf die er startende ondernemers en zzp’ers huisvest. Ook worden er diverse (culturele) evenementen en festivals georganiseerd. Deze succesvolle tijdelijke invulling geeft de veelzijdige potentie van het complex goed weer.

 

kenmerken:

Huidig gebruik: Leeg (Vastgoedbescherming)
Bestemming: onder andere Maatschappelijk - Justitiele inrichting
Oppervlakte (BVO): ca. 11.565 m²
Perceelgrootte: 13285 m²
Bouwjaar: ca. 1852

terug >>>
Copyright ©  Pandeo

lid van:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram